BudaYoga

Iyengar jóga

Kurunta

Az Iyengar (ejtsd “ájengár”) jóga a hatha jóga egyik módszere. B.K.S. Iyengar jógamester tanítására épül, aki 1936-ban, 18 évesen kezdett tanítani az indiai Pune-ban. Egyik legfőbb műve, a Jóga új megvilágításban, ma már klasszikusnak számít. Tanítása mélyen Patandzsali ősi jóga szútráira, bölcseleteire épül. B.K.S. Iyengar jógagyakorlása és több mint 70 éves oktatási tapasztalata felmérhetetlen innovációt eredményezett a jógaművészet és tudomány területén.

Supta baddhakonasanaA módszer rendkívül precíz és intelligens. Biztonságos és szisztematikus fejlődést biztosít egyéni javítással, különböző segédeszközök használatával az egyéni adottságokhoz alkalmazkodva. A változatos szekvenciák egyaránt fejlesztik az erőnlétet, stabilitást, flexibilitást és a koncentrációt.

Az Iyengar-jóga a testi, lelki, érzelmi és szellemi átalakulás útja. Egészséghez, életerőhöz, tisztánlátáshoz, bölcsességhez és lelki békéhez vezet. Teszi ezt úgy, hogy testünk fizikai valóságán keresztül ismerjük meg emberi lényünk legalapvetőbb alkotóelemeit. Az oktatók és a gyakorlók arra törekszenek, hogy a testhelyzeteket (ászanákat) minél tökéletesebben kivitelezzék. Ebben a vég nélküli pontosítási folyamatban értelmük, összpontosító képességük, a fókusz fenntartásának képessége fejlődik. Az intelligens gyakorlás magával hozza a fejlődésre való képességet, valamint azt, hogy mi fontos és termékeny, s mit kell magunk mögött hagynunk.

WorkshopAz Iyengar-módszer lehetővé teszi a folyamatos fejlődést a legkülönbözőbb képességű tanítványok számára. Az ászanákat olyan sorrendben tanítja, amely erőt, rugalmasságot, energiát, összpontosítást és a testrészek helyes elrendezését, összhangját fejleszti. Különböző eszközöket használ, hogy az egyéni igényekhez alkalmazkodva segítse a tanulását. Mindezt a legmagasabb színvonalú oktatási rendszeren keresztül közvetíti, szigorúan képzett, minősített és elhivatott oktatók segítségével. A foglalkozások alkalmával az oktató pontos magyarázat után bemutatja az ászanákat. A mozdulatok és a kiemelt testrészek szerepének ismételt pontosítása után a tanítvány is végrehajtja a gyakorlatot. Az oktató, ha szükségesnek látja, egyénileg javítja a tanítvány ászanáit.

Magasabb szinten a módszer ötvözi az ászanák gyakorlását a jóga filozófiájával. Iyengar a rendszeres gyakorlást oly fontosnak ítéli, hogy elkerülhetetlennek tartja a hétköznapi életbe való beépülését. Így gyógyíthat a jóga betegségeket, csökkentheti a stresszt, teremtheti meg a testi, lelki, szellemi és érzelmi egyensúlyt.

A szavak nem tudják kifejezni a jóga teljes értékét. Meg kell tapasztalni.
B.K.S. Iyengar

Delete this article?

This article will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?

Delete cancel