BudaYoga

B.K.S. Iyengar

B.K.S. Iyengar fotómontázs

A világszerte elismert guru, 1918 december 14.-én született Bangalore-ban. B.K.S Iyengar élettörténete példaértékű számunkra. Már gyermekkorában súlyos betegségekben szenvedett, a gyengécske kisfiú a véletlennek illetve sorsának és önmaga állhatatosságának köszönheti, hogy a világ legbefolyásosabb jógamesterévé vált.
Édesapja korán meghalt, a család anyagi helyzete kilátástalanná vált ezért a fiatal fiút bátyjához küldték. 1934 nyarán meghívást kapott nővére házába, aki a kivételes adottságú Tirulamai Krishnamacharya professzor, neves jógi felesége. Krishnamacharya egy jógaiskolát vezetett, Iyengar itt ismerkedett meg a jóga alapjaival.

RelaxációA korábbi évek betegségei nem múltak el nyomtalanul, kezdetben az ászanák kivitelezését nagyon nehéznek találta. Visszaemlékezéseiben így írt: „Egyszer a testem, máskor az elmém tagadta meg az együttműködést.” Guruja ennek ellenére szigorúan és keményen irányította és ösztönözte őt. Iyengar elhatározta, hogy fejlődni akar, valamint tapasztalta is, hogy egészségi állapota is folyamatosan javul. A fiatal tanítvány gyorsan fejlődött, 18 évesen elkezdett tanítani, ugyan mestere az ászanák technikáját soha nem magyarázta el részletesen, ennek ellenére Iyengar elhatározta, hogy addig gyakorol szorgalmasan, amíg képes az ászanák mélyére hatolni, s átlátni bennük a test minden egyes részének bonyolult összefüggéseit. A precizitás a tanításaiban is megmutatkozott, és tanítványainak száma is egyre nőtt. 1952-ben véletlenül találkozott a híres hegedűművésszel, Yehudi Menuhinnal aki első jógaóráján elmondta mesterének, hogy állandó alváshiány miatt fáradságot érez, képtelen ellazulni és számos olyan testi fájdalom gyötri amelyektől sok zenész is szenved. Iyengar kidolgozott Menuhin számára egy ászanaprogramot, hatására a művész szenvedései rövid időn belül teljesen megszűntek. Menuhin ezután elkötelezett tanítványa lett, és ennek eredményeként Iyengar elkezdett külföldön is oktatni.

B.K.S. Iyengar jóga gyakorlásIyengar egész életen át tartó elhivatott és fegyelmezett gyakorlása olyan példát mutat, amely végigkísérheti életünk különböző szakaszait. Rendíthetetlen hite és akaraterejének eredménye, hogy meggyógyult, orvosok és gyógytornászok világszerte elismerik, hogy módszerével hatékonyan lehet gyógyítani legkülönfélébb betegségeket.

 

Ahol a jóga, ott a virágzás, az eredmény, a szabadság és az áldás.
B.K.S. Iyengar

Delete this article?

This article will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?

Delete cancel